Lentekriebels of winterblues, tijd om op te ruimen!

Ik voel ze al. Die lentekriebels, dat verlangen naar meer licht, meer zon. Langzaam ontwaakt er weer iets in mij. Het is heel klein, maar ik voel het wel. Steeds duidelijker aanwezig. Elk zonnestraaltje wat voorbij komt, geeft nog meer vreugde dan voorheen. Ik neem het intens in mij op en probeer mijn hele lijf ermee te voeden. Mijn lijf, mijn hoofd, mijn hart, alles snakt weer naar die leven gevende energie. Toch is het nog niet helemaal zover! Maar iets ontwaakt van binnen? Voel jij dat ook? Zijn het de lentekriebels of de winterblues? 

Wat is die roep van binnen? 

Is het louter een biologisch overlevingsmechanisme? Zoals de planten en bomen ook langzaam, heel geleidelijk, uit hun winterrust ontwaken en zich voorbereiden op een nieuwe periode van groei en bloei?

Als mens hebben wij het vermogen om er ook een symbolische betekenis aan te geven. Groeien en bloeien is niet een continu proces. In de natuur wisselen groeien en bloeien elkaar af met aftakeling en rust. De natuur komt na een periode van rust in de winter weer langzaam in beweging. In de lente wordt deze beweging ook zichtbaar. Planten gaan kiemen, vogels laten van zich horen, en in het dierenrijk worden de kleintjes geboren. Vervolgens breekt in de zomer een periode aan van bloei. Zie de groene blaadjes aan de bomen en de prachtige kleuren en geuren van de bloemen. De natuur is in beweging en laat zich dan volop van alle kanten zien. Deze fase wordt weer afgewisseld door de herfst, een tijd van aftakeling. De energie is niet meer naar buiten gericht, maar richt zich weer op het essentiële deel, de wortels van de bomen waardoor de blaadjes vallen. Tot slot komt de natuur in de winter weer tot rust. De groei staat in wezen stil. Toch is er in deze periode van stilte ook wel nog steeds een subtiele beweging. De beweging is echter gericht op de hoofdzaken. Totdat de intentie of het verlangen van binnen ontstaat om weer een nieuwe periode van groei en bloei aan te gaan.

Zo ook bij ons mensen. Zo ergens in de winter, voor mij op dit moment, ontstaat er een innerlijk heel klein verlangen om weer de beweging naar buiten te maken. In onze maatschappij leven we echter in de illusie dat we continu in een groei en bloei modus moeten zijn. We moeten onszelf voortdurend blijven ontwikkelen. We moeten constant mentaal en fysiek in beweging zijn. Stil staan is achterstand. We vullen onze dagen het hele jaar door met activiteiten van s’ ochtends vroeg tot s’ avonds laat. Zelfs tijdens de donkerste dagen van het jaar waarin de hele natuur in stilte en in rust is, weten wij mensen onze agenda te vullen met allerlei sociale verplichtingen.

Toch is het goed te beseffen dat wij onderdeel zijn van de natuur om ons heen. En als een mooie spiegel probeert deze ons te vertellen om wat stapjes terug te nemen in deze koude dagen. Alles kost meer energie en ons zuiver richten op de belangrijke dingen in ons leven is daarbij essentieel voor ons welzijn. Het leven weer simpel maken en niet vullen met alles wat ons niet meer dient. De winter is daarom de perfecte tijd om letterlijk en figuurlijk op te ruimen en ruimte te creëren voor dat verlangen dat weer binnenkort zal ontstaan. Dat verlangen dat als vanzelf wakker wordt mits daar genoeg ruimte voor is. De zon, die langzaam sterker wordt. Hoe rustiger onze binnenwereld, hoe duidelijker wij die beweging naar buiten kunnen waarnemen. Wat betekent dit in de praktijk voor jou en voor mij?

Deze laatste winterdagen zijn het perfecte moment om je innerlijke en uiterlijke wereld “op te ruimen”, zowel mentaal, fysiek als ook spiritueel en je klaar te maken voor een nieuw seizoen.

Daag jezelf uit door samen met mij deze laatste winterdagen aan de slag te gaan. Ga terug naar jouw kernwaarden en leef daarnaar. Pas je agenda en je hele levensstijl daarop aan en maak ruimte voor het nieuw lenteseizoen. Dit zijn de onderwerpen die wij met elkaar zullen onderzoeken:

 • Jouw mentale welzijn
  • Jouw  kernwaarden; wat vindt jij echt belangrijk?
  • Jouw relaties; wie geeft jou energie en wie kost jou energie?
 • Je lichaam; opruimen en in beweging komen
  • Inspanning
  • Voeding
 • Jouw uiterlijk
  • Wie wil jij zijn? Wat straal je uit?
  • Opruimen van je kleding kast
 • Jouw omgeving
  • Wat zegt jouw uiterlijke omgeving over jou?
  • Hoe creëer je een inspirerende omgeving?

 

Vanaf maandag 12 maart zal ik telkens 1 van bovenstaande items behandelen samen met een specialist (e.g. personal trainer, stijlcoach) en geef ik je opdrachten mee om in jouw leven toe te passen. Dus heb je geen tijd voor een life coach? Dan heb je nu geen excuus meer! Doe mee met deze online lifestyle coaching sessie. Ik beantwoord al jouw vragen tijdens het proces via email info@translucentlife.com en mocht je alsnog behoefte hebben aan een 1 op 1 gesprek met mij via skype of in mij praktijk dan kan je contact met mij opnemen via contact.

Daag jezelf uit, zorg voor jezelf, creëer meer innerlijke ruimte en maak je klaar voor een nieuw seizoen!

Peer

“May you live every day of your life.”
― Jonathan Swift

 

 

Comments 2

 1. Elliot
  6 maart 2018

  Zo mooi geschreven! Ik ga mee doen!

 2. Mayra
  8 maart 2018

  Prachtig Peer! Zo voelbaar en geeft stof tot nadenken.
  Ben trots op jou en wens jou veel succes!

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.