Vitaal de zomer in: Hoe doe je dat?

Vitaal zijn. Wat betekent dat eigenlijk? Volgens de Dikke van Dale betekent “vitaal”:

 

 • Voor het leven van belang
 • Krachtig; energiek

 

 

De eerste definitie interpreteer ik als, die essentiële ingrediënten die van belang zijn om te kunnen leven. Terwijl de tweede definitie aangeeft hoe iets of iemand zich dan voelt.

 

Voor het leven van belang! Wat is er nu absoluut van belang om leven mogelijk te maken? Denk dan in eerste instantie aan water, licht, voeding, rust, veiligheid, beweging en last but not least liefde. Liefdevolle aandacht voor jezelf en de ander.

 

Maar goed, dan gaat er bij mij toch iets mis. Ik ben vanochtend opgestaan, heb wat gedronken en ontbeten in een prachtig huis, op een veilige plek in de wereld, met de zon die door mijn ramen scheen en mijn man en drie dochters om mij heen. En toch, vitaal wil ik mezelf niet noemen…..

 

Wat maakt dat er in deze moderne wereld zoveel mensen rond lopen die zich niet vitaal voelen? Denk aan lichamelijke klachten, maar ook psychische klachten zoals burnout, depressie, angst, slecht kunnen slapen, excessieve stress. De cijfers liegen er niet om. Oververmoeidheid komt bij zo’n 20 % van de Nederlanders voor. Zo’n 14% kampt met burnout klachten.

 

Ergens in de samenstelling van wat belangrijk is om vitaal te zijn, gaat er bij de moderne mens iets mis. Het lijkt wel alsof wij de essentiële ingrediënten vergeten zijn of zetten die juist overdadig in. Door overvloed zijn wij bijvoorbeeld onze voedingsgrenzen uit het oog verloren. Eten is niet alleen voedend maar vervult ook overmatig in onze behoefte aan rust, veiligheid, liefde en sommige gevallen zelf licht. Beweging wordt daarentegen vaak weer te weinig ingezet. Terwijl een lichaam wat niet beweegt letterlijk afsterft. Ondertussen hebben we ook geen tijd meer voor rust. We zijn voortdurend mentaal in beweging en laten onze hersenen continu aan staan. In tegenstelling tot onze smartphones, krijgen die geen tijd om op te laden. Door voortdurende afleiding, prikkels, overvloed, en grenzeloosheid om een paar dingen te noemen, zijn we uit balans, weg van de basis, afgeweken van ons innerlijk kompas.

 

Wat is er nodig om onze vitale kracht omhoog te krikken? Om weer krachtig en energiek in het leven te staan? 

 

Vitaliteit heeft met de basis ingrediënten te maken. Het heeft te maken met wat je in je lichaam stopt, je voeding. Wordt jouw lichaam daar blij van of moet die juist harder gaan werken? Het heeft te maken met voldoende in beweging komen, je spieren blijven stimuleren, i.e. “het zitten is het nieuwe roken” idee. Het betekent, aandacht voor je mentale welzijn. Geef jij jezelf de nodige aandacht, tijd voor reflectie, tijd om te voelen, tijd om doelen te stellen. En geef je ook je omgeving de nodige aandacht, de ander in jouw leven, hetzij thuis op je werk of je sociale wereld. Maar het gaat ook over een veilige rust plek voor jezelf creëren. En daar bedoel ik mee een plek waar je jezelf mag zijn. Een plek die bijdraagt aan jouw welzijn. Naast een veilige rustige plek is het ook essentieel om letterlijk naar buiten te gaan. De natuur in, het licht op te zoeken. Probeer maar eens een plant te laten groeien in een kamer zonder ramen! Wij mensen moeten het contact met datgene waar wij onderdeel van zijn niet verliezen. En dat brengt mij tot slot tot liefde. Liefde is de factor die alle ingrediënten verbindt, kracht geeft en het leven zinvol maakt. Liefde begint bij de liefde voor jezelf. Houden van jezelf zoals je bent. Er mogen zijn zoals jij er bent. Alleen dan kan je liefde geven aan de ander en aan deze wereld! Liefde heeft te maken met zelf acceptatie en acceptatie van de ander. Wees je bewust van dit alles omvattende element in jou.

 

De zomer komt eraan en dat is een mooi moment om je vitaliteit een boost te geven. Om mee te liften op de energie van de zon, op de vitaliteit van de planten en bomen en de volle bloei van de kleurrijke bloemen. Begin bij jezelf! Nu is de tijd voor jou om te stralen. Focus je aandacht op die intentie en handel ernaar. Kijk naar de basis ingrediënten in je leven en zet ze met dat doel in. Dus nog even op een rijtje, de mate waarin jij je vitaal voelt (vooropgesteld dat je medisch gezond bent) hangt samen met:

 

 1. Voeding

 2. Fysieke inspanning en ontspanning

 3. Mentale welzijn

 4. Sociale welzijn

 5. Licht

 6. Veilige, rustgevende omgeving

 7. Liefde!!!!

 

Pas deze ingrediënten bewust toe in je leven. Voel wat er nodig is en zoek hulp als het niet duidelijk is wat er moet veranderen. Wil jij je krachtig en vitaal voelen dit seizoen dan moeten al deze basis elementen aandacht krijgen. Dus niet je voeding aanpassen zonder beweging of heel hard gaan trainen zonder je voeding aan te passen of mentaal bij jezelf te raden gaan wat jij echt wil halen uit je leven. Niet heel sociaal gaan doen zonder je veilige, rustige omgeving op orde te hebben. En niet keihard je best doen een ander lief te hebben als je de liefde voor jezelf niet voelt.

De mate waarin deze elementen aan bod komen is voor iedereen anders. Tot slot, vitaliteit is niet een vaste staat van zijn, het is een bewegend proces van aanpassen en bij sturen. Gebruik de basis elementen als een innerlijk kompas op jouw weg naar een krachtig en energiek leven!

 

Perine

 

Lifecoach/ info@translucentlife.com

Comments 2

 1. Marie de Jonge
  22 december 2021

  Ik merk ook dat voeding en zonlicht een grote invloed hebben op mijn vitaliteit. In de zomer probeer ik dan ook zoveel mogelijk buiten te zijn en gezond te eten. In de winter vul ik mijn dieet aan met supplementen en blijf ik bewegen. Ik merk dat dit ook een positieve invloed heeft op mijn mentale gesteldheid. https://www.voel-je-gezond.nl/de-mogelijkheden/vitaliteitscoach

  1. Perine Simon
   29 juli 2022

   Hi Marie,

   Door een technische fout zie ik nu pas dat je op mijn blog gereageerd hebt. Mijn excuses voor mijn late reactie. Dank voor het delen van jouw ervaring met de seizoenen. We zien ons zelf gespiegeld in de natuur om ons heen. In de zomer meer naar buitengericht, en volop in beweging. In de zomer meer naar binnen gericht, en vertraging van het tempo. Mooi hoe je aangeeft dat ook in de winter de beweging nodig is. Bij de planten en bomen is die beweging met name naar binnen gericht i.e. in de grond (niet zichtbaar). Alles is zo constant in beweging.

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.