Waarom je regelmatig even stil moet zijn

We leven in een wereld waarin we niet alleen constant “aan” staan, maar ook overspoeld worden door informatie. Door de smartphone zijn we altijd en overal bereikbaar en hebben we toegang tot oneindig veel prikkels. Als je wil weten hoe het weer is, kijk je niet naar buiten maar naar je telefoon. Dan kan je meteen ook zien wat het weer in Tokyo of New York is, best handig als je in Den Haag woont…… En terwijl je daar mee bezig bent komen er 10 apps binnen van verschillende app – groepen die jouw aandacht vragen. Natuurlijk wil je als goed opgeleid persoon ook het nieuws volgen dus check je online in op alle verschillende nieuws apps voor de laatste nieuwtjes. Je wil op de hoogte blijven van alle blogs, vlogs, en tedtalks van je favoriete goeroe’s en bent daarnaast uren bezig met het volgen van de populaire netflix series.

En dan heb je ook nog een soort van leven naast je digitale bestaan. Je moet eten en drinken (mijn god, de keuzes!). Gelukkig kan je de aanschaf daarvan ook weer voor een deel digitaal ondervangen. Je hebt een baan waar je waarschijnlijk (althans zo voelt het) 24 uur per dag klaar voor moet staan. Daarbinnen moet je je blijven ontwikkelen door middel van allerlei cursussen, workshops en opdrachten. Ook op het menselijk vlak wordt je gebombardeerd met self management  en persoonlijkheidstesten waar je iets mee “moet”.

Sociaal sta je er ook niet alleen voor want je bent dag en nacht beschikbaar voor je vrienden. Als je eens een keer niet reageert op een app dan ben je vervolgens dagen bezig dat brandje te blussen. Iedereen is constant op de hoogte van waar jij bent en jij weet op jouw beurt gelukkig ook precies waar iedereen is. Jij hebt daarnaast misschien kids of huisdieren die aandacht vragen. En als een goeie “verzorger” google je de hele dag door naar de beste aanpakken.

Dit opschrijven maakt mij al gespannen en ik merk dat er zoveel informatie naar boven komt dat ik de focus kwijt raak. Een mooi voorbeeld van wat er dagelijks in ons leven gebeurd. We worden geleefd en hebben de illusie de dingen onder controle te hebben. Het is zo moeilijk om helder en gefocust te blijven wanneer je geest constant wordt afgeleid.

De kunst is om in deze drukke, luide wereld regelmatig momenten van stilte op te zoeken. En dan bedoel ik, stilte voor je oren, voor je ogen, voor je hoofd, maar ook de rest van je lichaam. En natuurlijk doe je dat wanneer je slaapt ( als je daar genoeg tijd voor hebt…) maar dan ben je je er niet bewust van. Bewust stilte momenten creëren waarin je helemaal in het hier en nu bent en letterlijk en figuurlijk met jezelf bezig bent zonder dat je in actie komt. Gewoon zitten en ervaren hoe je lichaam voelt, je gedachten observeren zonder er iets mee te doen, je omgeving ervaren zoals die op dat moment voor jou is.

Waarom is dit belangrijk? Omdat je vanuit rust beter kan voelen wat goed voor je is en ook de keuzes maakt die beter voor jou zijn (zowel lichamelijk als ook mentaal). Met een heldere geest ga je met veel meer focus te werk. Bepaal jij jouw koers, in plaats van dat de afleidende wereld jouw leven bepaalt. Ben jij weer in controle en stop jij je aandacht in de dingen die voor jou nodig zijn.

Ik pleit voor meer stilte momenten in het leven van de moderne mens. We zijn steeds meer bezig met bewust eten, bewust bewegen, bewustzijn creëren op mentaal vlak, maar al die ervaringen gaan we echt integreren in ons leven als we vaker “stil” zijn. Pas dan kunnen we echt voelen wat het met ons doet en bewust keuzes maken die goed voor ons.  Het vinden van de balans tussen “zijn” en “doen”, daar gaat het om.  Als elk mens maar 1 keer per dag even stil zou zijn……

Ok denk je misschien, ik snap het, maar hoe en wanneer dan?

Heel simpel. Begin of eindig de dag met 10 minuten stil te zijn (2 keer 10 minuten is helemaal top). Maak gebruik van de digitale vooruitgang en zet je smartphone timer op 10 minuten. Belangrijk: zet daarna je telefoon op vliegtuig modus en zet het naast je neer. Je hebt het niet meer nodig voor deze oefening!!!  Doe je ogen dicht of als dat nog een beetje te “eng” voor je is, kijk dan naar iets waar je rustig van wordt (bijvoorbeeld een kaars, een plant, bloemen of een rustgevend kunstwerk). En verder doe je niets. Je observeert wat je voelt en welke gedachten er voorbij komen. Mocht je teveel opgaan in gedachten, breng jezelf dan terug door je te focussen op je ademhaling. Een leuke ademhalingsoefening die je dan kan doen is de square-breathing techniek:

4 tellen inademen

4 tellen vasthouden

4 tellen uitademen

4 tellen vasthouden

Herhaal dit vervolgens tot je wekker gaat en doe dan langzaam je ogen open. Als je wilt,  schrijf je je ervaringen op en anders begin je gefocust aan je dag of eindig je de dag met het loslaten van de dingen die jou bezig hielden.

Als life en loopbaan coach is het mijn passie om jou te helpen dichter bij jezelf te komen en vanuit jouw kracht te leven. Stilte momenten helpen je de rust te vinden om dit te kunnen doen. Vindt je het interessant om aan jouw eigen persoonlijke ontwikkeling te werken? Mail mij voor een introductiegesprek op info@translucentlife.com  Een betere wereld begint echt bij jezelf!

 

     Wanneer je dit contactformulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

     

     

    Write a comment

    De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.