Hoe eten je simpelweg terug brengt naar de kern

Ja, ook ik maak mij zorgen over wat nou het beste voor mij is. Eet ik wel of geen ontbijt in de ochtend als ik geen honger heb? En wat ik eet dan voor de lunch? Gewoon boterhammen? Of beter een warme maaltijd? En in de avond wat maak ik klaar als het gister vlees was? In deze koude tijden, waarin voedsel weliswaar niet meer schaars is, maar mijn te besteden energie wel, worden die vragen voor mij op de een of andere manier des te belangrijker.

 

Vooral wanneer ik op mijn reserves loop, is de noodzaak groot om mijn lichaam en geest op te laden met de juiste voedingsmiddelen. Als de auto bijna leeg is dan laad je hem op met brandstof wat energie oplevert. Je gooit er geen cola in.

 

Voeding heeft effect op ons lichaam en onze geest. Het lichamelijke aspect is mij wel bekend. Van bepaalde voedingsmiddelen krijg je veel of weinig energie. Stop je te veel voedsel in je lichaam dan wordt je lichaam dik. Gebruik je te veel suiker en vet dan kan dat naast gewichtstoename ook allerlei andere lichamelijke klachten met zich meebrengen. Inmiddels is er veel onderzoek bekend over het effect van voeding op bepaalde ziektes. Het gevolg van ongezonde voeding consumeren is vaak lichamelijk zichtbaar.

 

Het effect van voeding op je geest daarentegen is minder duidelijk. Toch heeft voeding wel degelijk ook invloed op je geestestoestand. Steeds meer onderzoeken laten dit zien. Bijvoorbeeld hoe voeding van invloed kan zijn op gedragsstoornissen als ADHD of autisme. Ook wordt er nu met betrekking tot dementie gekeken naar de invloeden van voeding. Maar iets minder extreem zijn onze kinderen. Vaak is er direct een reactie zichtbaar in hun gedrag wanneer ze te veel suiker eten of drinken. Ze worden dan hyper actief, stuiteren alle kanten op en de concentratie is ver te zoeken. Cafeïne is ook zo’n voorbeeld waar mensen zich heel gespannen en zenuwachtig door kunnen gaan voelen.

 

Welk effect heeft voeding op jouw mentale toestand? Weleens echt bij stil gestaan?

 

Rest nog steeds de vraag wat zijn dan de juiste voedingsmiddelen? En dat is dus het ding wat mij betreft. Ik wil al heel lang iets schrijven over voeding omdat ik ervan overtuigd ben dat het van essentieel belang is voor onze mentale en fysieke gesteldheid. Echter ik weet gewoon telkens niet waar ik moet beginnen. Ik word aan alle kanten door foodies bestookt met goed bedoelde adviezen dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Moet ik nou aan het bloedgroepen dieet, het paleo dieet, rawfood of toch helemaal voor vegan gaan?

Vraag het aan de food goeroes en ze zijn allemaal volledig overtuigd van hun eigen theorieën. En als persoon met een sterk ontwikkeld empathisch vermogen kan ik in alle theorieën wel een waarheid zien.

 

Mijn grote probleem is echter dat ik een hekel heb aan hokjes, lees allergie! En ik ervaar onmiddellijk weerstand als ik in één geduwd word. Wellicht komt dat door mijn mengelmoes van een achtergrond. Ik ben geboren en getogen in Nederland, met Antilliaanse ouders. Heb een bruine huid, maar ook blanke voorouders en indiaanse invloeden. Christelijk groot gebracht, maar inmiddels joods met een joods huishouden. Ja begrijp je, ik ben al die dingen bij elkaar maar die invloeden op zich zelf staand definiëren niet wie ik ben.

 

Zo ook met voedingsdiëten. Misschien wil ik door mijn achtergrond graag geloven dat er niet één voedingswaarheid is die voor alle mensen gelijk is. In de basis zijn wij mensen natuurlijk allemaal gelijk en hebben we dezelfde behoeften. En aan de buitenkant kunnen we best op elkaar proberen te lijken, letterijk en figuurlijk. Maar in de kern zijn we allen uniek. Er is niet één persoon identiek aan de ander.

 

Misschien heeft mijn zoektocht naar het juiste voedingsdieet wel gewoon te maken met mijn zoektocht naar wie ik in de kern ben. En gaat het niet om het vinden van het juiste hokje of het afzetten ertegen maar meer om het herkennen van datgene wat bij mij past, waar ik mij goed bij voel.

 

Bewust zijn van datgene wat ik letterlijk en figuurlijk tot mij neem. Sommige dingen zullen mij verrijken en andere dingen weer niet. Zo simpel is het eigenlijk. Maar inmiddels staan wij, moderne mensen, zo ver van onze natuur af dat we ons niet meer bewust zijn van wat we nodig hebben. We beschouwen eten als iets wat lekker en makkelijk te verkrijgen moet zijn, maar niet zozeer als functioneel en ondersteunend aan ons welzijn. We lopen onbewust door de supermarkt en hebben in het gunstigste geval een idee van wat we nodig hebben maar “echt” weten door te voelen, doen we het niet.

 

Hoe is dat voor jou? Hoe kijk jij naar voeding?

 

Ik moet het dus niet te ingewikkeld maken. Mijn advies aan iedereen die zich in mijn verhaal herkent. Begin gewoon met de basis behoeften. Wat heb jij op dit moment in deze koude en relatief donkere tijden nodig. Een leuk boek is daarbij ”Koken met het ritme van de seizoenen” van Lisette Kreischer. Daar staan geen specifieke dieet voorschriften in maar zij schrijft het meer vanuit wat de natuur ons te bieden heeft.

En ga gewoon voelen wat voedsel met je doet.

 

Dat eerste fijne gevoel van dat koekje, hoe voelt dat dertig minuten of een uur daarna. En probeer je oordeel daarin los te laten. Zie het als een kans om jouw zoektocht naar jouw uniekheid te onderzoeken. Echt, jij reageert anders op de dingen dan je buurvrouw. Bewustzijn van jouw uniekheid maakt een authentiek en betekenisvol leven mogelijk.

 

Heb jij echt als doel om gewicht te verliezen? Raadpleeg dan een voedingsdeskundige waar jij je vertrouwt bij voelt. Maar beschouw je reis ook dan als een zoektocht naar jouw authentieke zelf. Het maakt niet uit welke voedingstheorie jouw startpunt is, als je je uiteindelijk maar bewust wordt van datgene wat bij jou hoort en dat hoeft niet per se in een hokje te passen.

 

Wij zijn allemaal mensen die bestaan uit verschillende lagen, fysiek, mentaal en spiritueel. En elke laag heeft invloed op de ander. Voeding bevindt zich in onze fysieke laag maar vormt de basis voor de andere lagen. Dus onderzoek je de ene laag dan ben je ook automatisch bezig met de andere. Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw eigen kern?

 

Check mijn website voor mijn lifetsyle programma’s of voor mijn mental coaching diensten. Mail mij op info@translucentlife.com of vul onderstaand contact formulier in voor een vrijblijvend gesprek.

 

Wat voeding betreft werk ik samen met foodcoach Kim van Brink (www.foodcoachdenhaag.nl) in Den Haag en met voedingsdeskundige Gabi Hacmon- Wagschal (www.goodremedy.nl) in Amsterdam. En als tip wil ik je ook het aller nieuwste boek van Lisette KreischerThe plant pharmacy” (www.lisettekreischer.com) voorleggen, gewoon omdat de natuur als geen ander weet wat wij nodig hebben.

     Wanneer je dit contactformulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

    Write a comment

    De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.