Hoe waardeer jij jouw onderneming: IK?

Vraag jij je weleens af wat jij echt belangrijk vindt in je leven? En heb jij daar ooit een goed gesprek met jezelf of met een ander overgehad? En zo ja, weet jij vervolgens ook waarom deze belangrijke dingen voor jou belangrijk zijn?

 

Meer bewustzijn creëren begint ook met het kennen van jouw waarden., weten wat jij in de kern belangrijk vindt en wat jouw vervolgens drijft. De een is geënt op haar vrijheid en de ander floreert wanneer hij duidelijke kaders heeft.

 

Onze waarden zitten verankerd in een diepere laag van onszelf. Wij ZIJN onze waarden. Samen met onze persoonlijkheid hebben ze direct invloed op onze intrinsieke motivatie. Waarvoor kom jij je bed uit? En wanneer ben je niet in beweging te krijgen? De samenwerking tussen je persoonlijkheid en je waarden bepalen de beweging in jouw leven. Is die beweging stroef of soepel, snel of langzaam, het hangt allemaal samen met de mate waarin jij je bewust bent van jouw innerlijke waarden.

 

Hoe kom je aan jouw waarden? En waarom verschillen die per persoon? Het is een beetje het nature/nurture verhaal. Deels zijn jouw waarden in aanleg vanaf dag 1 aanwezig en deels worden ze door jouw omgeving gevormd. Maar deze unieke bundel vormen samen de waarden van jouw onderneming; IK.

 

Waarom zijn waarden belangrijk?

 

Idealiter onderneem jij stappen in deze wereld op basis van de waarden die jij belangrijk vindt. Ze drijven jouw acties en bepalen de focus. Dus is “onafhankelijkheid” een waarde van jou dan zal jij situaties opzoeken in je leven waarin je die onafhankelijkheid ervaart. Hoe bewuster jij bent van de waarde van jouw onderneming IK, hoe meer impact je zal hebben op je omgeving en hoe meer voldoening je zal ervaren met de dingen die je doet.

 

Nou is het ook zo dat we door pijnlijke gebeurtenissen bepaalde waarden “wegzetten”. Neem het voorbeeld van “onafhankelijkheid”. Stel je hebt in het verleden ervaren dat door je onafhankelijk op te stellen, vriendschappen zijn verbroken. De pijn van die afwijzing kan als gevolg hebben dat je bewust of onbewust besluit om niet meer naar deze waarde te luisteren. Op korte termijn lijkt dit bevredigend, maar op de lange termijn raakt de onderneming IK daarmee zijn focus, drive en intrinsieke motivatie kwijt. De kunst is dan om alle (soms ook conflicterende) waarden een plek te geven in de onderneming IK.

 

In deze tijd, waarin we overgoten worden van onbewust menselijk gedrag, is het van cruciaal belang dat we als individuen beginnen met een grote schoon maak van de onderneming IK. Wees je bewust van wat jij in DE KERN echt belangrijk vindt. En onderneem van daaruit de dingen die je in deze wereld wil doen. Bewustzijn van wie wij zijn en wat we willen doen is het belangrijkste wat de mens nu nodig heeft. En we dragen allemaal de verantwoordelijkheid voor onze eigen onderneming IK.

 

Tips voor een waardebepaling van jouw onderneming IK?

 

  1. Maak jouw top-5 waarden lijst

 

Vragen die je jezelf daarbij kan stellen zijn: Wat zou ik willen dat mijn naasten over 20 jaar terugkijkend over mij zouden zeggen? Welke mensen inspireren mij en waarom? Wat zou ik willen doen als tijd en geld geen belemmering waren en waarom?

 

De waarom vraag, brengt je telkens naar die diepere laag van waarden.

 

  1. Kijk wanneer en hoe jij je top 5 waarden leeft. Inventariseer bijvoorbeeld aan het einde van de dag welke waarden er wel of niet aan bod zijn gekomen en waarom.

 

  1. Bedenk vervolgens kleine actie stappen die je kan zetten om je waarden nog meer toe te eigenen in je leven.

 

“Where attention goes, energy flows”, creëer een onderneming IK die bijdraagt aan het collectieve bewustzijn waardoor je meer vervulling ervaart. Dat is iets wat jij WEL kan doen!

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.