Sociale boost! Hoe zit het eigenlijk met jouw relaties?

Wat zeggen je relaties over jou?

Als mensen kunnen we niet zonder elkaar. We zijn sociale wezens die letterlijk en figuurlijk op elkaar zijn aangewezen. Letterlijk, omdat we voor onze overleving fysiek van elkaar afhankelijk zijn. Door onze krachten te bundelen hebben we al eeuwenlang gezorgd voor de overleving van ons soort. Maar ook figuurlijk zijn we aan elkaar verbonden. We leren onszelf kennen door het contact dat we hebben met de ander. De pasgeboren baby wordt zich steeds meer bewust van zijn of haar lichaam door in eerste instantie de aanraking met de moeder. Dit bewustwordingsproces houdt echter nooit op. Door in contact te staan met de mensen om ons heen hebben we de mogelijkheid om ons steeds meer bewust te worden van onszelf. Elk contact met de ander roept een bepaalde reactie bij ons op wat weer iets zegt over wie wij zijn en hoe wij ons op dat moment voelen.

 

Dus als wij onze mentale welzijn onder loop nemen is het ook nodig om naar onze relaties te kijken. Wie geeft jou energie en wie kost jou energie? Waarom en wat zegt dat over jou?

 

Het contact met de ander maakt jou bewust van je kernwaarden, datgene wat jij belangrijk vindt. Wanneer de ander jouw kernwaarden ondersteunt of complementeert dan voel jij je vaak op je plek in de relatie. Bijvoorbeeld als één van jouw kernwaarde is “onafhankelijkheid” dan voel jij je fijn in een relatie waarbij de ander jou de ruimte geeft om je eigen dingen te doen. Dit geldt niet alleen in een romantische relatie maar in elke relatie die jij met een ander hebt. Ook in de relatie met je kinderen of collega’s bijvoorbeeld zal dit een rol spelen voor jou. Dus vaak wanneer jij je lekker voelt in een relatie is deze basisbehoefte voor een groot deel vervuld. Ga eens voor jezelf na in welke momenten jij een fijn gevoel ervaart met de ander. Welke kernwaarden van jou worden dan door de ander onbewust op een positieve manier aangevuld of ondersteund? Ook dit is een manier om achter jouw kernwaarden te komen. De ander laat jou onbewust zien wat jij belangrijk vindt.

Dit geldt ook voor de relaties waarbij jij weerstand ervaart. Daniel Offman geeft in zijn boek “Bezieling en kwaliteit in organisaties” aan dat mensen vaak allergisch reageren op het teveel van hun eigen uitdagingen. In zijn kernkwadrant theorie heeft hij het over  kernkwaliteiten. Dit zijn kwaliteiten die een mens “kleuren,  datgene wat jou uniek maakt. Jouw kernkwaliteiten worden ondersteund door je kernwaarden. Wanneer je echter teveel van je kernkwaliteiten inzet verval je in je valkuil. Het positief tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging. En teveel van jouw uitdaging leidt tot allergie. Om een voorbeeld te geven, als jouw kernkwaliteit is “daadkracht” dan is jouw valkuil teveel daarvan wat leidt tot “drammerigheid”. Het positief tegenovergestelde van drammerigheid is geduld. Te veel geduld leidt echter tot passiviteit. Iemand die zich passief op stelt begeeft zich dan in jouw allergie. Het mooie hiervan is dat jij een kans aangeboden krijgt voor zelfreflectie wanneer jij iemand ontmoet die zich in jouw allergie bevindt. Namelijk, a. je krijgt de mogelijkheid om je bewust te worden van jouw kernkwaliteit en b. de kernkwaliteit van de ander maakt jou bewust van jouw uitdaging, i.e. datgene wat jij iets meer zou kunnen ontwikkelen.

 

Op deze manier leer je iets waardevols over jezelf in elke relatie die je hebt. Probeer het maar deze week te onderzoeken. Wat zijn jouw kernwaarden en kernkwaliteiten en wat probeert de ander jou daarin te vertellen? Of wat probeert de ander jou te vertellen over wat voor jou belangrijk is om nog verder te ontwikkelen?

 

Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen. Reacties zijn welkom. Mail mij voor een vrijblijvend gesprek op info@translucentlife.com

Blijf mij volgen voor mijn volgende blog over communicatie stijlen binnen relaties en waar op te letten.

 

Warme groetjes,

 

Peer

 

“Where there is love there is life”  – Mahatma Gandhi

Comments 2

  1. Daniella Berghout
    28 mei 2018

    Fascinerend en treffend beschreven. Jouw blog leest heel fijn en is toegankelijk, wanneer komt je volgende blog? Ik kijk er naar uit!

    1. Perine Simon
      15 oktober 2018

      Hi Daniella, dank nog voor jouw reactie!

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.