Jouw mentale welzijn! Wat vindt jij echt belangrijk?

Waarom spreken we eigenlijk over de normen en waarden van onze maatschappij? Waar hebben we het dan eigenlijk over? Waarom zijn die belangrijk? En waarom hebben we het eigenlijk nooit over onze eigen normen en waarden?

Normen zijn regels of richtlijnen waarnaar wij leven. Deze vloeien voort uit onze waarden, of idealen die wij na streven. Onze maatschappelijke normen en waarden zijn belangrijk omdat we onze maatschappij op basis hiervan inrichten. Een bijvoorbeeld, in Nederland geloven we in gelijke rechten voor alle mensen. Dat is een waarde waarnaar wij proberen te leven. De norm die daaruit voortvloeit is dat elke Nederlander in onze samenleving het recht heeft om te stemmen. Zo zijn er talloze normen en waarden binnen onze maatschappij. Echter geldt dit niet alleen op maatschappelijk niveau, maar ook op individueel niveau. Vaak zijn we ons niet bewust van onze persoonlijke normen en waarden. Toch is het belangrijk deze te kennen. Ze bepalen namelijk onbewust onze gedachten, de emoties die daaruit voortvloeien en uiteindelijk ook ons gedrag.

In dit eerste deel van de online coaching sessie zullen we aandacht besteden aan het opruimen van onze mentale staat door ons te focussen op datgene wat wij belangrijk vinden. Dit doen wij door middel van het helder krijgen van onze kernwaarden. Wat zijn jouw idealen? Wat vindt jij belangrijk in dit leven? Welke doelen streef jij bewust of onbewust na. Zijn die ook zichtbaar in je dagelijkse bezigheden, je sociale interacties, je werk?

 

Om bij jouw kernwaarden te komen moet je eerst langzaam afdalen naar je gevoelswereld.

 

Waar wordt jij blij of vrolijk van? Wat geeft jou energie? Dit zijn essentiële vragen die uiteindelijk het antwoord op jouw kernwaarden bevatten.

Voorbeelden van kernwaarden zijn, vrijheid, onafhankelijkheid, verbondenheid, openheid, maar ook beweging, natuur, huiselijk, avontuurlijk, traditie. Waarom is het zo moeilijk om naar je kernwaarden te luisteren? Waarom houden we ons bezig met alles behalve datgene wat ons blij maakt?

Om dat te begrijpen, moeten we weer in ons hoofd stappen en heel goed luisteren naar die stemmen die op het toneel verschijnen vlak nadat je het fijne gevoel van je kernwaarden beleeft. Deze stemmen, ik noem ze jouw saboteurs, zetten dat fijne gevoel vaak om in angst, onrust en weerstand, waardoor jij heel subtiel of soms abrupt afgeleid wordt van datgene wat jij echt belangrijk vindt.

 

Wie denk je wel niet dat je bent?””Ik ben niet goed genoeg? “Ik ben het niet waard.”

 

De saboteurs, hebben de beste intenties, namelijk jou beschermen voor iets wat ooit pijn heeft gedaan. Ze zijn ontstaan ver in jouw kinderlijke verleden naar aanleiding van afwijzing van ouders, broers of zussen, vrienden, de maatschappij, etc. Wat er gebeurt is dat we ons als kind vervolgens aanpassen aan de verwachtingen van onze omgeving en het gedrag dat daaruit voortvloeit. Ik geef een voorbeeld vanuit mijn eigen ervaring. Ik was een kind wat heel open was. Ik praatte de hele dag (en nacht!) en was constant bezig met het uitten van gevoelens en gedachten. Totdat ik vanuit mijn omgeving oppikte dat het spontane uitten van mezelf niet altijd en overal de bedoeling was. Ik vertaalde dit vervolgens in mijn binnen wereld als zijnde, “openheid” is in deze wereld niet geaccepteerd. Het gevolg was dat ondanks dat openheid een belangrijke kernwaarde van mij is, ik in mezelf keerde en heel gereserveerd verder door het leven ging. Bewustwording van dit aspect van mijzelf maakt het mogelijk om vervolgens heel voorzichtig meer openheid toe te laten in wie ik ben en wat ik wil vertellen in mijn leven, waarvan een voorbeeld deze blogs!

De eerste opdracht die ik je daarom deze week geef is om voor jezelf een moodboard te gaan maken van alles wat jij belangrijk vindt.

 

Focus je daarbij vooral op dingen waar jij enthousiast en blij van wordt en waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

 

Minimaal tien minuten per dag besteden aan jouw binnenwereld, jouw eigen moodboard. Concreet betekent dit dat je een tijdschrift pakt of een krant of op je favoriete google site uitprint of knipt of een foto maakt van datgene waar jij direct een positieve emotie bij krijgt. Deze plaatjes plak je vervolgens op een groot stuk papier, karton, etc. Alles is goed! Je kan ook een online moodboard maken zoals bijvoorbeeld op pinterest (www.pinterest.com). Denk er niet teveel bij na. Gewoon knippen en plakken en voelen en vooral lekker even met jezelf bezig zijn zonder te veel in je hoofd te zitten. Kinderen zijn hier vaak heel goed in omdat ze nog nauw in contact zijn met hun kernwaarden. Dus mocht je kinderen hebben, nodig ze dan uit om hun eigen moodboard te maken en laat je inspireren! Hieronder een voorbeeld van mijn moodboard. Succes, en vooral veel plezier! Alle reacties zijn welkom. Volgende week ga ik samen met jou hiermee verder en help ik jou je kernwaarden te formuleren en je saboteurs te herkennen. Maar mocht je behoefte hebben aan een persoonlijk consult met mij, mail mij dan op perine.simon@translucentlife.com.

 

Warme groetjes,

Peer

 

“We have to dare to be ourselves, however frightening or strange that self may prove to be.”
― May Sarton

 

Mijn moodboard!!!

Comment 1

  1. Sarah
    13 maart 2018

    Beautifully written, Peer. XOXO

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.