Communicatie binnen jouw relatie!

Hoe Communiceer jij?

 

Vaak zijn we ons binnen een relatie met de ander niet goed bewust van hoe en wat we naar elkaar communiceren. Naast woorden zijn bijvoorbeeld lichaamstaal, toonhoogte van je stem en onderliggende energie ook aspecten die bewust of onbewust in de communicatie meespelen. Iemand kan een verdrietig verhaal heel energiek en vrolijk vertellen terwijl iemand anders een vrolijk verhaal heel triest en monotoon kan vertellen. Men zegt dan op dat moment veel meer dan alleen de gesproken woorden. De manier waarop iets gezegd wordt is vaak net zo belangrijk als de inhoud van het verhaal. Bewustwording van hoe jij de dingen vertelt, is een belangrijke stap om jezelf en de ander beter te begrijpen.

 

Komt jouw lichaamstaal wel overeen met datgene wat je wil zeggen?

 

Toch hebben woorden weldegelijk scheppende kracht. Wat jij kiest te zeggen tegen de ander of tegen jezelf  is van wezenlijk belang. Positieve affirmaties zijn mooie voorbeelden van woorden die jou een bepaalde richting op kunnen helpen. Sta jij elke ochtend op en zeg je dan tegen jezelf dat je het beste uit jezelf gaat halen? Of sta jij s’ ochtends op en ben jij dan bezig met hoe je de dag gaat “overleven”? Het verhaal en de manier waarop jij het verhaal vertelt zijn beide van invloed op hoe jij jouw wereld ervaart.

 

Binnen een relatie is het daarom belangrijk om te kijken naar hoe en wat jij communiceert. Vaak is het juist interessant om dan naar de relaties in je leven te kijken waarbij het contact moeizaam verloopt. Je weet wel, die ene persoon die je liever ontwijkt. Of misschien is het wel een geliefde of een kind waarmee je in bepaalde situaties strubbelingen ervaart. Als het goed is herkent iedereen zich hier wel in. Je hoeft je dus nergens voor te schamen :-)!

 

Julie Sharon-Wagschal, relatietherapeute, psycholoog en gecertificeerd Gotmann therapeut en trainer (zie www.gottman.com voor meer informatie over de Gottman theorie en aanpak), geeft aan dat we in deze moeizame relaties kunnen letten op de volgende 4 communicatiestijlen, ook wel de “four horsemen of apocalypse” genoemd. Deze zijn:

 

  1. Kritiek – criticism

Dit heeft te maken met dat je iemand bekritiseert door kritiek te leveren op de persoon. Bijvoorbeeld: jij denkt nooit aan mij en bent altijd egoïstisch met jezelf bezig. Beter zou zijn om te communiceren over hoe jij je voelt over een bepaald onderwerp en wat je nodig hebt om de ander te begrijpen. Bijvoorbeeld: Wanneer je mij niet belt, voel ik mij in de steek gelaten.

 

  1. Minachting – contempt

Volgens de Gotmann theorie is de aanwezigheid van deze communicatie stijl binnen een relatie de grootste voorspeller van echtscheidingen. Het effect van minachting is dat de ander zich gekleineerd voelt doordat de eigenwaarde omlaag wordt gehaald. Bijvoorbeeld: Ik heb je al zo vaak uitgelegd hoe je de was kan doen, hoe dom kan je zijn? Deze vorm van communiceren moet je ten alle tijden vermijden!

 

  1. Verdedigend – defensiveness

 

Dit gebeurt meestal als reactie op de eerste twee communicatie stijlen, kritiek en minachting. Je neemt dan geen verantwoordelijkheid over je eigen gedrag meer en legt de schuld weer bij de ander. Bijvoorbeeld: Ik ben het brood vergeten op te halen omdat jij teveel van mij vraagt.

 

  1. Een muur optrekken – Stonewalling

 

Bij deze laatste vorm van communiceren is er eigenlijk geen communicatie meer mogelijk. Je ben overweldigd, je hartslag gaat omhoog, je kan daardoor niet meer praten en dus ook niet meer reageren. Je trekt je terug en reageert niet meer, bijvoorbeeld door weg te lopen of obsessief met iets anders bezig te zijn.

 

Volgende keer wanneer je voelt dat het gesprek met je partner, kind, moeder, vriend, etc. jouw energie kost, probeer dan te kijken of je 1 van de 4 horsemen herkent en te zien wat voor effect het heeft op jou en de persoon binnen de relatie. Probeer dan bijvoorbeeld ook op je lichaamstaal te letten en te kijken of je andere woorden kan kiezen om je boodschap duidelijk te maken.

 

Voor meer informatie over relatietherapie en wat het voor jou kan betekenen verwijs ik je door naar de website van Julie Sharon-Wagschal, www.balanceyou.net. Voor een vrijblijvend lifecoaching gesprek met mij bijvoorbeeld over loopbaanvragen, zingeving vinden, maar ook het onderzoeken van jouw keuzes binnen relaties kan je mij mailen op info@translucentlife.com .

 

Warme groetjes,

 

Peer

 

“A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?”

– Albert Einstein 

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.