Are you in the mood for spring?

Wat vindt jij belangrijk?

De lente is begonnen en we zijn bezig met opruimen. In eerste plaats met het opruimen van onze mentale staat. Onderzoeken wat jij belangrijk vindt in jouw leven is daarbij essentieel. Pas dan kun jij ook bewust keuzes maken die goed voor jou zijn en kan je jouw dagelijkse structuur zo vormgeven dat je er voldoening uit haalt. Vorige week heb ik jou als opdracht meegegeven om je eigen feel-good mood board te creeren. Ik ben benieuwd hoe dat is gegaan. Voordat we daar verder op ingaan, even iets heel anders.

Een leuke, maar voor velen een totaal “out of the box” manier om eens naar jezelf te kijken is via de astrologie. En dan heb ik het niet over de astrorubriek van een willekeurig blad maar over een wetenschap die dateert van voor de Griekse oudheid en die door vele fascinerende beschavingen gebruikt werd. De symboliek van de astrologie is een prachtige manier om met jezelf in gesprek te gaan. Zij spiegelt ons eigenschappen voor die we wel of niet in onszelf herkennen. Binnen de westerse astrologie gaat men in de basis uit van vier elementen.

Deze vier elementen zijn water, vuur, aarde, en lucht.

Zij vormen onze fysieke wereld en zijn in de kern ook in ons aanwezig. Echter is er 1 element dat overheerst en uiteindelijk bepaald vanuit welke lenz jij het leven bekijkt en hoe jij het leven ervaart. Al jouw beslissingen worden gekleurd door dat element. Bijvoorbeeld iemand met veel vuur als element heeft o.a. behoeften aan bewegelijkheid, intuïtief zijn, creativiteit en vrijheid. De persoon met aarde wordt vaak gekenmerkt door een behoeften aan structuur, regelmaat, vormgeving, en materie. Een persoon met veel lucht heeft behoeften aan veel contacten, snelheid, veelzijdigheid, mentaal bezig zijn. Tot slot heeft iemand met overwegend water als element, behoeften aan emotionele verbondenheid met de ander en de dingen om zich heen. De bekende psycholoog Carl Jung baseerde zijn persoonlijkheids theory op basis van deze vier elementen. Hij noemde de types sensitief (water), intuïtief (vuur), denken (lucht) en voelen (aarde). Nieuwsgierig geworden naar jouw element of type?

Hieronder heb ik een kort overzicht gemaakt van de elementen op basis van de westerse astrologie. Dit overzicht is (in de meest simpele vorm) gebaseerd op het moment in het jaar waarop je geboren bent. Herken jij het element in jezelf?

21 maart -21 april – Ram – vuur

21 juni – 21 augustus – Leeuw – vuur

21 november – 21 december – Boogschutter – vuur

21 april – 21 mei – Stier  – aarde

21 augusts  – 21 september – Maagd – aarde

21 december – 21 januari – Steenbok – aarde

21 mei – 21 juni – Tweeling – lucht

21 september – 21 oktober – Weegschaal – lucht

21 januari- 21 februari – Waterman – lucht

21 juni – 21 juli – Kreeft- water

21 oktober – 21 november – Schorpioen – water

21 februari – 21 maart  – Vissen – water

Mocht je naar aanleiding hiervan geïnteresseerd zijn in de symboliek van de astrologie en hoe het jou inzicht kan geven in wat jij belangrijk vindt, mail  mij dan voor een vrijblijvend gesprek op info@translucentlife.com.

En dan gaan we nu terug naar  jouw persoonlijke feel- good moodboard. Is het jou gelukt een moodboard te maken? Super, gefeliciteerd, het meeste werk heb je gedaan!

 

Je hebt het gewaagd om de saboteurs van je af te zetten en je kern toe te laten!

 

De volgende stap is om helder te krijgen wat het voor jou allemaal betekent. Voor deze oefening pak je een stuk papier waar je woorden op gaat schrijven die bij jou opkomen terwijl je naar de plaatjes kijkt. Zie in onderstaande foto mijn voorbeeld.

Dus als voorbeeld:

  • Kracht van de natuur
  • Muziek
  • Kracht van de leeuw

Vervolgens sta je bij elk woord of opmerking even stil en probeer je te voelen wat de achterliggende  intentie achter dat gevoel is. Waar komt het voor jou vandaan? Soms behoeft dat geen verdere opmerking en is het duidelijk.

In mijn voorbeeld:

  • Kracht van de natuur – bewondering voor “iets” groter dan mijzelf – zijn in plaats van doen
  • Muziek – verbondenheid met mensen – schoonheid – bewondering voor “iets” groter dan mijzelf
  • Kracht van de leeuw – onbevreesd, vertrouwen, op zichzelf gericht, zelfverzekerd, leidend.

Uiteindelijk kom je op een lijst van woorden die de rode draad vormen van jouw kernwaarden. Schrijf deze op een mooi blaadje wat je de komende tijd op een plek gaat hangen waar je dagelijks even naar kan kijken, bijvoorbeeld naast je bed of op de koelkas. Hierdoor ga je steeds meer voelen en zien wat voor jou belangrijk is.

Luister daarbij ook naar de saboteurs, die overal een mening over hebben. Herken ze, en kies er bewust voor naar je kernwaarden te kijken en trouw te blijven aan jezelf.

 

Mocht je naar aanleiding van deze opdracht verder willen praten, mail mij dan op info@translucentlife.com. Voor iedereen die geen tijd heeft gehad om aan een moodboard te beginnen, binnenkort geef ik een workshop hierover. Dus blijf mij volgen voor meer info! Volgende keer heb ik het over jouw relaties samen met relatietherapeute/psycholoog Julie Sharon Wagschal. Wat is goed voor jou en waar moet je op letten.

Hang in there, spring is in the air!

Warme groetjes,

Peer

“Simplicity, patience, compassion.
These three are your greatest treasures.
Simple in actions and thoughts, you return to the source of being.
Patient with both friends and enemies,
you accord with the way things are.
Compassionate toward yourself,
you reconcile all beings in the world.”
― Lao TzuTao Te Ching

 

 

 

 

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.