Durf jezelf te zijn in je huis! Wat zegt je uiterlijke wereld over jou?

Vandaag heb ik afgesproken met interieur architect Robert-Jan Admiraal van ElementR om van gedachten te wisselen over hoe onze omgeving van invloed is op ons welzijn. Daarnaast zal hij mij helpen om mijn slaapkamer te transformeren tot een baken van rust.

Hij begint met uit te leggen dat hij het huis en het interieur beschouwt als een “tweede huid”. Het is letterlijk een verlengstuk van wie jij bent. De schilder en dichter Bo Yin Ra zegt hier over:

“De woning van de mens is als het ware zijn uitwendige kleed in deze uiterlijke wereld, en evenals de kleding van zijn lichaam hem kan doen kennen, zo ook het huis dat hij zich bouwde.”

 

Robert -Jan is in zijn werk voortdurend bezig met zich te verplaatsen in zijn cliënten. Wie zijn ze? Wat willen ze? Hoe leven ze? Dit is voor iedereen anders. Vaak zijn deze wezenlijke vragen niet de hoofdgedachte van een architect. Het gecreëerde ontwerp is veelal een product van wat de architect mooi vindt en niet zozeer een poging om een tweede huid te creëren voor de mensen die er wonen. Fair enough, dat is ook niet altijd mogelijk. Neem een nieuwbouw project van vijftig huizen of een flatgebouw bijvoorbeeld, als architect erg moeilijk om je diepgaand te verplaatsen in alle individuele mensen die er gaan wonen. Maar toch, als je huis een tweede huid of kleed voor je moet zijn, dan zal je op de een of andere manier het zo moeten afmaken en inrichten dat het ook echt uitstraalt wie jij bent en wat jij in dit leven wil ervaren.

 

Je interieur kopiëren van de bladen of van de buren is net als een masker opzetten. Echt durven zijn wie je bent vergt  lef en moed. Zo ook je huis creëren naar wie jij werkelijk bent.

 

Maar welk bewustzijn is daarvoor nodig? Kleur, geur, akoestiek, licht, alles is van invloed op jouw welzijn aldus Robert-Jan Admiraal. In je slaapkamer daar wil je over het algemeen tot rust komen en loslaten. Gebruik daar dan bijvoorbeeld geen wol, maar katoen en linnen. Wol houdt lucht vast en is niet fijn wanneer je wilt ontladen. Vermijd verder zoveel mogelijk synthetische stoffen. Natuurlijke elementen brengen je makkelijk terug bij je eigen natuur, jouw kern. Een synthetisch kleed is vaak heel verleidelijk qua prijs en onderhoud maar is  niet aan te raden. Bovendien ook schadelijk voor het milieu :-).

Ook verlichting en natuurlijk lichtval in je huis zijn essentieel voor je welzijn. Zorg voor zoveel mogelijk natuurlijke licht inval in de kamers waar je het meeste bent.

Er kan niets op tegen de helende werking van zonlicht.

 

Bedenk vooraf goed na over waar kunstverlichting nodig is. Deze moet toevoegen en niet stress veroorzaken doordat het voortdurend in je oog schijnt of een kleur heeft waar je scheel van gaat kijken.

 

Natuurlijk ook niet onbelangrijk, zijn de kleuren die je om je heen kiest.

 

Rood is warm en staat voor passie en vuur maar zet ook aan tot actie en een overmaat aan rood kan zelfs agressie opwekken. Een rode slaapkamer is daarom over het algemeen niet aan te raden. Denk eerder aan pastel kleuren, warme aarde tinten of juist ijzig blauw en groen (mits voldoende licht inval van buiten). Waar het omgaat is dat je eens goed moet gaan voelen wat kleuren met jou doen en welke kleur het meest geschikt voor jou is om tot rust te komen. Misschien wil je in een bepaalde ruimte juist tot actie komen, bijvoorbeeld je werkkamer, kies daar dan een kleur waar je alert en wakker van wordt.

 

Inmiddels staan Robert- Jan en ik boven in mijn slaapkamer. Achter mijn bed is een wand van katoen dat dient als hoofdboard. Er hangen linnen gordijnen en de muren zijn bedekt met leem, een natuurlijke kleisoort. Het bed is van staal en katoen. Ondanks de natuurlijke materialen die een warm gevoel geven is het nog niet “heimisch” zegt Robert-Jan. Er hangt een onafgemaakte, toch wel onrustige sfeer. Nou heb ik weinig spullen in mijn slaapkamer. Dus aan de rommel kan het niet liggen. Ik vind dat je in de slaapkamer geen rommel moet verzamelen. Het doel is om zo min mogelijk afleiding op te zoeken. Je slaapkamer is de plek waar je  alles los mag laten en tot jezelf kan komen. We trekken daar ook letterlijk onze kleren uit. In je slaap heb je niets nodig, geen tv, geen iphone, geen vrienden, geen designer schoenen, je hebt zelfs geen voedsel nodig.

 

Misschien denkt je overwerkte, actieve brein aan het einde van de dag dat je echt niet zonder al die afleiding kan, maar om je zenuwstelsel tot rust te brengen is het belangrijk om geen prikkels op te zoeken.

 

Alles mogen we tijdens onze nachtrust loslaten. En je slaapkamer moet een plek zijn wat dit belichaamt en jou langzaam naar die staat van “zijn” brengt. Dit verbetert ook de kwaliteit van je slaap. Dus denk aan het minimale wat jij nodig hebt om te slapen; een bed, nachtkastjes, lampen, als de ruimte het toelaat een stoel om te kunnen ontspannen. Mocht je een kledingkast in de kamer hebben staan, probeer deze dan zo min mogelijk te laten opvallen. Kussens brengen ook warmte en rust. Je slaapkamer moet veiligheid, warmte en rust uitstralen.

Robert-Jan vindt dat er nog wat kunst aan de muur moet komen te hangen. “Dat gaat al heel wat doen aan de beleving”.

De kunst die wij kiezen, vinden we als het goed is niet alleen maar mooi maar het doet ook wat met ons.

 

Goeie kunst brengt jou in contact met een bepaald gevoel. Dit kan bijvoorbeeld vrolijk, blij,of misschien wel verdriet zijn. Wees je ervan bewust wat jou gekozen kunst met je doet en of dat ook ik is wat je op die plek wil ervaren.

Dus zoiets als kunst kan al een hele kamer doen transformeren. Mijn opdracht voor mijn slaapkamer is duidelijk. Op zoek naar geschikte kunst. Zodra het er hangt of staat zal ik het effect delen. Mijn opdracht aan jullie is om naar de vertrekken in je huis afzonderlijk te kijken en op te schrijven welk gevoel je ervaart. Alles is goed. Probeer vervolgens te zien welke elementen in die kamer dat gevoel veroorzaken, i.e. zijn het de meubels, is het de kleur aan de muur, de materialen, de kunst etc.? De volgende stap is dan om je af te vragen of dat gevoel ook aansluit bij wat je in die ruimte wil ervaren. Zo ja, mooi, niets meer aan doen. Zo nee, kijk dan of je kan voelen wat er nodig is. Uiteindelijk weten we allemaal zelf het beste wat bij ons past. En vergeet niet dat je huis een tweede huid/kleed is, alleen jij kan voelen of je daar lekker in zit. Daag jezelf daarin wel uit om jezelf te zijn.

Wie ben jij, hoe leef jij en wat heb je nodig om je heen om dat te ondersteunen.

 

Ik hoor graag jullie verhalen en ben hier om vragen te beantwoorden. Mocht je geïnteresseerd zijn in een persoonlijk coachingsgesprek met mij, neem dan contact met mij op via info@translucentlife.com. Voor meer informatie over interieur architecten bureau ElementR  kan je een email sturen naar Robert-Jan op  rj@elementr.studio

Comments 2

  1. Annemarie
    12 oktober 2018

    Wat een inspirerend stuk om te lezen. Ik werd gegrepen door de alinea over de slaapkamer omdat we op zoek zijn naar passende kunst. Ik houd mijn overwegingen voor het kiezen van de juiste kunst nu extra goed in mijn achterhoofd. Dank Perine!

    1. Perine Simon
      15 oktober 2018

      Wat leuk Annemarie! Ik ben benieuwd wat jullie uiteindelijk gaan kiezen!

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.