De kracht van ritme: Op welk tempo loop jij jouw leven?

Dansen doe je vanzelfsprekend op het ritme van de muziek. Je voelt daarin automatisch aan wat de beweging is of wanneer je ernaast zit. En voor de minder ritmische onder ons, je ziet direct wanneer het wel of niet klopt.

 

Dansen doe je met je gevoel, niet zozeer met je hoofd. Natuurlijk heb je het brein nodig om de grove en fijne motorische bewegingen te kunnen uitvoeren of om ingewikkelde pasjes aan te leren. Maar voor het bewegen op het ritme moet je vertrouwen op en je overgeven aan je gevoel. Wie teveel nadenkt zit er direct naast. Met je gevoel is de enige manier waarop je danst.

 

Of er veel gedanst is de afgelopen tijd? Ik betwijfel het. Er is letterlijk en figuurlijk geen ruimte voor feestjes, en voor uitbundige expressies van onze gevoelens. En in tegen stelling tot de natuur die zich naar buiten richt en opbloeit, keren wij juist noodgedwongen naar binnen.

 

Wat dat betekent? Ik weet het niet, maar 1 van de inzichten die het mij bied, is het herontdekken van mijn eigen innerlijke ritme.

 

In het leven loop je op het ritme van je eigen muziek. En daar bedoel ik mee dat alleen jij kan aanvoelen hoe snel of hoe langzaam die gaat. En ineens besef ik mij dat ik mijn ritme kwijt was, weggestopt in de cadans van het collectief.

 

In onze westerse beschaving hebben we het ritme van ons leven op ingenieuze wijze weten om te bouwen tot een machinaal te managen, standaard productieproces. Er is niets autonoom aan ons dagelijkse ritme.

 

Alle individuele smaken zijn eruit gehaald en het overgebleven sap hebben we in een blender tot één geheel geslagen. Van maandag tot vrijdag van 9 tot vijf en dan weekend. Op school, op kantoor, in de winkel, op de sportschool of thuis, het maakt niet uit waar we zijn of wat we doen of in welk seizoen we zitten, we “dansen” allemaal op hetzelfde opgelegde ritme. En of je het nog een dans kan noemen? Ik zou het eerder bestempelen als een race. Een race tegen de klok. De klok, die eindeloos door tikt en nooit eens even op ons wacht.

 

En nu alles even stil ligt, en onze innerlijke klok voor een deel lijkt stil te staan wordt dit onnatuurlijke ritme nog eens extra duidelijk. Man wat heb ik lopen rennen om alles in een dag, een week, een maand, een jaar te proppen. Het werk, de kinderen, de hond, de boodschappen, de verplichte sportuurtjes, gezellige hippe of verplichte dinertjes, de opleiding, het onderweg zijn, vakanties bedenken, boeken en nemen,. Het moest allemaal en het liefst vandaag!

 

En nu die snelheid er even uit is, realiseer ik mij dat ik op een ritme liep die niet van mij was. Want hoewel ik wel van sprinten hou en ik in mijn jeugd op de atletiek baan zelfs een sprinter was, zie ik nu weer dat sprinten te maken heeft met korte krachtige explosieve momenten van inspanning gevolgd door absolute rust. En dat voelt ook meer als mijn ritmische kracht. Ik hoor je denken, lekker vaag die symboliek, hoe ziet dat er uit?

 

Nou bijvoorbeeld bepaalde uren van de dag een enorme krachtsinspanning verrichten waarin een explosie aan energie vrijkomt, gevolgd door momenten van rust. Zo simpel is het. En die momenten van rust maken wellicht een groter deel uit van de dag dan mijn sprint moment. Maar jeetje wat zijn mijn sprints dan PRODUCTIEF.

 

Dus het ritme van eindeloos sprinten is niets voor mij. Het vlakt mijn potentiële kracht af tot een slap aftreksel van wat het in werkelijkheid kan zijn. Ik dacht dat ik productief en effectief was maar ik was gewoon stom geslagen door uitputting zonder dat ik het bewust door had.

 

Eindeloos sprinten is überhaupt onnatuurlijk. Marathon renners weten hun kracht zo te doseren dat ze hun ritme voor langere tijd kunnen vol houden. Maar ook zij kunnen niet eindeloos door gaan. En bovendien is niet iedereen van nature een marathon renner.

 

Dus wat is dan jouw ritme van het leven? Ken jij die? Heb jij in deze Corona tijd de mogelijkheid gekregen jezelf los te maken van de collectieve race? Ben jij een sprinter, een lange afstandsrenner, of loop jij van nature marathons? Elke afstand heeft zijn eigen manier van trainen, een eigen focus op het juiste ritme, om maximale potentie te benutten.

 

Wat is het ritme waarop jij het leven loopt?

 

Om weer terug te komen op de vergelijking met dansen, ligt het antwoord van jouw tempo in het voelen. Gebruik deze tijd om te voelen op welk ritme jij het best tot je recht komt en dus daarmee ook het meest van toegevoegde waarde bent voor je omgeving.

 

Hoe doe je dat?

 

  1. Begin met jezelf de vraag te stellen, op welk ritme jij het liefst loopt of rent. Denk daarbij terug aan hoe je als kind was. Bijvoorbeeld

  2. Kort maar krachtig (sprinten). Verdeel je dag in korte intervallen van productiviteit gevolgd door relatieve rust. Bijvoorbeeld 1 uur werken, wat dat ook voor jou betekent, gevolgd door 30 minuten ontspannen.

  3. Relatief lang en gedoseerd (langere afstand). Zorg dat je niet te hard van stapel gaat. Je gaat lang mee, zolang je jouw energie goed verdeeld. Begin met iets wat niet teveel inspanning kost en bouw het dan geleidelijk op. De kern is dat je moet voorkomen dat je teveel van jezelf in een te korte tijd geeft.

  4. Marathon loper (extreem geconcentreerd waarbij de energie niet op lijkt te gaan). De marathon loper focust zich op 1 ding, uithouden. Wees je er van bewust dat dit ritme alleen te lopen is wanneer je aandacht ook echt uit gaat naar absoluut en alleen 1 ding. Zorg daarnaast voor periodes van extreme rust om je voor te bereiden en te ontspannen. Dus bijvoorbeeld meer aaneengesloten vakantie periodes. Bijvoorbeeld 3 maanden ontspannen gevolgd door 3 maanden extreem knallen.

  5. Voel door de ervaring welk ritme het best bij je past. Net zoals bij dansen, zit je er vaak meteen naast als je er over na gaat denken. Je ratio brengt je namelijk regelrecht terug naar de collectieve race. Een gemiste kans voor jou en voor je omgeving!

 

Tot slot, zie deze periode als een tijd van voorbereiding en training. Eerst bepalen welk programma het beste bij je past en dan elke dag je ritme steeds meer afstemmen op de juiste snelheid. Ontsnappen aan de ratrace begint echt bij jezelf!

 

Peer

PS. Blijf mij volgen! Binnenkort lanceer ik een nieuwe naam en website. Voor coaching  ga naar www.translucentlife.com

 

Write a comment

De website van Perine Coaching maakt gebruik van cookies. Cookies zorgen ervoor dat onze website goed functioneert.